Tisis

Δικηγορική Εταιρεία Tisis

Γ. Ταντανόζης και Συνεργάτες

Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής στο Μεταναστευτικό Δίκαιο.

Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής στο Μεταναστευτικό Δίκαιο.

Η ανανέωση της οδηγίας για την ενιαία άδεια (Οδηγία 2011/98/ΕΕ) που εγκρίθηκε το 2011, που θεσπίζει μια ενιαία διοικητική διαδικασία για τη χορήγηση άδειας σε υπηκόους τρίτων χωρών που επιθυμούν να ζήσουν και να εργαστούν σε χώρα της ΕΕ, καθώς και την κοινή δέσμη δικαιωμάτων για τους εργαζομένους τρίτων χωρών, εγκρίθηκε με 465 ψήφους υπέρ, 122 κατά και 27 αποχές. Αυτό θα οδηγήσει σε ταχύτερες αποφάσεις σχετικά με τις αιτήσεις.

Στις διαπραγματεύσεις, οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν σε ένα ανώτατο όριο 90 ημερών για την επίλυση των αιτήσεων για ενιαία άδεια, το οποίο είναι σημαντικά μικρότερο από το προηγούμενο όριο των τεσσάρων μηνών. Σε περίπτωση πολύπλοκων φακέλων, μπορεί να χορηγηθεί παράταση 30 ημερών, ενώ ο χρόνος για την έκδοση θεώρησης δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτό το όριο. Οι νέοι κανόνες θα επιτρέπουν στον κάτοχο έγκυρης άδειας διαμονής να υποβάλει αίτηση για ενιαία άδεια ακόμα και αν βρίσκεται ήδη στην ΕΕ, επιτρέποντας του να αλλάξει το νομικό του καθεστώς χωρίς να αναγκαστεί να επιστρέψει στη χώρα καταγωγής του.

Αλλαγή εργοδότη: Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι κάτοχοι ενιαίας άδειας θα έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν εργοδότη, επάγγελμα και τομέα εργασίας. Οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν στις διαπραγματεύσεις ότι για αυτό θα αρκεί μια απλή ενημέρωση από τον νέο εργοδότη. Οι εθνικές αρχές θα έχουν 45 ημέρες για να αντιταχθούν στην αλλαγή. Επιπλέον, το Κοινοβούλιο περιόρισε τους όρους χρήσης της άδειας αυτής για δοκιμαστική περίοδο στην αγορά εργασίας.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα μπορούν να ζητήσουν μια αρχική περίοδο έως έξι μήνες κατά την οποία δεν θα επιτρέπεται η αλλαγή εργοδότη. Ωστόσο, ακόμα και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μια αλλαγή θα επιτρέπεται εάν ο εργοδότης παραβιάσει σοβαρά τη σύμβαση εργασίας, όπως για παράδειγμα επιβάλλοντας καταχρηστικές συνθήκες εργασίας.

Ανεργία: Σε περίπτωση ανεργίας ενός κατόχου ενιαίας άδειας, θα έχει πλέον έως τρεις μήνες (ή έξι αν η άδεια του ήταν για περισσότερα από δύο χρόνια) για να βρει νέα θέση εργασίας πριν από την ανάκληση της άδειας. Αυτό αντικαθιστά την προηγούμενη περίοδο δύο μηνών που προβλεπόταν από τους ισχύοντες κανόνες. Επιπλέον, κάθε κράτος μέλος έχει τη δυνατότητα να προσφέρει μεγαλύτερη περίοδο εάν το επιθυμεί.

Εάν ένας εργαζόμενος έχει υποστεί αδικαιολόγητη εκμετάλλευση στον χώρο εργασίας, τα κράτη μέλη θα επιτρέψουν την παράταση της περιόδου ανεργίας κατά τρεις μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα διατηρηθεί η ενιαία άδεια. Εάν ένας κάτοχος ενιαίας άδειας παραμείνει άνεργος για περισσότερο από τρεις μήνες, τα κράτη μέλη μπορούν να ζητήσουν αποδεικτικά στοιχεία για την οικονομική του κατάσταση, προκειμένου να αποδείξει ότι διαθέτει επαρκείς πόρους για να επιβιώσει χωρίς να εξαρτάται από το κοινωνικό σύστημα πρόνοιας.

Μετά την ψηφοφορία, ο εισηγητής Javier Moreno Sanchez (Σοσιαλιστές, Ισπανία) τόνισε τη σημασία της νόμιμης μετανάστευσης ως το καλύτερο μέσο για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης και των διακινητών. Επισήμανε την ανάγκη να διευκολυνθεί η ένταξη των αλλοδαπών εργαζομένων και να ενισχυθούν τα δικαιώματά τους προκειμένου να αποφευχθεί η εργασιακή εκμετάλλευση. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η αναθεώρηση της οδηγίας για την ενιαία άδεια θα στηρίξει τους εργαζομένους από τρίτες χώρες να φτάσουν στην Ευρώπη με ασφάλεια και θα βοηθήσει τις ευρωπαϊκές εταιρείες να βρουν τους απαραίτητους εργαζομένους.

Επόμενα βήματα

Οι νέοι κανόνες πρέπει να εγκριθούν επίσημα από το Συμβούλιο πριν τεθούν σε ισχύ. Τα κράτη μέλη θα έχουν δύο χρόνια μετά την εφαρμογή της οδηγίας για να προσαρμόσουν την εθνική τους νομοθεσία. Να σημειωθεί ότι η παρούσα νομοθεσία δεν ισχύει στη Δανία και την Ιρλανδία.

Πηγή:

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κύλιση στην κορυφή