Tisis

Δικηγορική Εταιρεία Tisis

Γ. Ταντανόζης και Συνεργάτες

Ο οφειλέτης αποβάλλεται από το πλειστηριασμένο ακίνητο.

Ο οφειλέτης αποβάλλεται από το πλειστηριασμένο ακίνητο.

 

Αν ένας υπερθεματιστής αγοράσει ένα ακίνητο σε πλειστηριασμό όπου κατοικεί ο προηγούμενος ιδιοκτήτης, μπορεί να τον αποβάλει σύμφωνα με το άρθρο 1005 παρ.1 ΚΠολΔ. Μετά την καταβολή του πλειστηρίασματος, ο υπερθεματιστής αποκτά τα δικαιώματα του προηγούμενου ιδιοκτήτη και μπορεί να εκδιώξει τον κάτοχο από το ακίνητο. Επιπλέον, η περίληψη της κατακυρωτικής έκθεσης αποτελεί τίτλο εκτελεστός που επιτρέπει την αναγκαστική εκτέλεση εναντίον του προηγούμενου ιδιοκτήτη και των διαδόχων του.

Ενόψει των ανωτέρω η περίληψη της κατακυρωτικής έκθεσης ρητά ανάγεται από το νόμο σε τίτλο εκτελεστό, ο οποίος στηρίζει νέα διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης, με βάση την οποία ο υπερθεματιστής επιδιώκει να αποκτήσει, πέραν από την κυριότητα του πράγματος, που έχει ήδη αποκτήσει με τη μεταγραφή, και την κατοχή του.

Με τη λήψη απογράφου και την επίδοση επιταγής προς εκτέλεση, η οποία συντάσσεται στο αντίγραφο απογράφου της περίληψης της κατακυρωτικής έκθεσης, αρχίζει η κατά το άρθρο 943 ΚΠολΔ νέα αυτοτελής διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης, κατά της οποίας επιτρέπεται η άσκηση ανακοπής του άρθρου 933 ΚΠολΔ.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η ακύρωση του πλειστηριασμού δεν επαρκεί για να ακυρωθεί και η άμεση εκτέλεση (αποβολή κατά το άρθρο 943 ΚΠολΔ), η οποία γίνεται με βάση την κατακυρωτική έκθεση. Αυτό συμβαίνει διότι η συγκεκριμένη εκτέλεση είναι ξεχωριστή και δεν επηρεάζεται από την ακύρωση του πλειστηριασμού.

Για να μην χαθεί η προθεσμία προσφυγής κατά της αποβολής, απαιτείται να υποβληθεί αίτηση ανακοπής κατά της αποβολής, ακόμα και αν υπάρχει ήδη αίτηση ανακοπής κατά του πλειστηριασμού και της κατακυρωτικής εκθέσεως, με τους ίδιους λόγους που έχουν ήδη προβληθεί στην πρώτη αίτηση ανακοπής.

Το δεδικασμένο που θα παραχθεί από την πρώτη ανακοπή, δεσμεύει το δικαστήριο της δεύτερης ανακοπής, το οποίο δεν μπορεί να αποφασίσει διαφορετικά για το κύρος της εκτέλεσης.

Η μη υποβολή αίτησης αμυντικής αντίρρησης κατά της εκτέλεσης της απόφασης αποβολής την καθιστά απρόσβλητη, ακόμα και αν ακυρωθούν η έκθεση πλειστηριασμού και κατακύρωσης και η περίληψη της κατακυρωτικής εκθέσεως (ΑΠ 1437/2012, Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών ΝΟΜΟΣ).

Επιπρόσθετα, προκειμένου η ως άνω ανακοπή να έχει ασκηθεί εμπρόθεσμα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 934 παρ.1 περ.βκαι 2 ΚΠολΔ σε συνδυασμό με τη διάταξη του άρθρου 147παρ.2 ΚΠολΔ, θα πρέπει να έχει ασκηθεί εντός της προθεσμίας των εξήντα (60) ημερών από τη μεταγραφή της περίληψης της κατακυρωτικής έκθεσης. 

Πηγή: Δρ. Ευάγγελος Μαργαρίτης 14/02/2024 LAWSPOT

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κύλιση στην κορυφή